Úspechy komunitnej nadácie Prešov

17.02.2004 Celý región

Poslanie\r\nPoslaním KNP je rozvoj miestneho darcovstva a podpora budovania sociálneho kapitálu v meste Prešov. KNP ponúka darcom možnosti, ako podporiť zmyslu...
Poslanie
Poslaním KNP je rozvoj miestneho darcovstva a podpora budovania sociálneho kapitálu v meste Prešov. KNP ponúka darcom možnosti, ako podporiť zmysluplné aktivity, ktoré prinášajú zlepšenie životných podmienok pre celú komunitu. KNP efektívne využíva získané prostriedky na podporu riešenia pálčivých problémov a uchopenia zaujímavých príležitostí, ktoré môžu život v Prešove urobiť krajším a lepším.

Komunitná nadácia Prešov bola zriadená v r. 1996. Svoje poslanie napĺňa spoluprácou s darcami a finančnou podporou lokálnych aktivít občanov, mimovládnych organizácií, občianskych združení a iných neziskových subjektov, ktoré prispievajú v rôznych oblastiach k zvýšeniu kvality života v meste Prešov. Od svojho založenia KNP podporila viac ako 500 projektov celkovou sumou cca 5 miliónov korún.
Okrem grantovej činnosti, vlastných a fundraisingových projektov KNP komunikuje
a spolupracuje s inými neziskovými organizáciami a poskytuje im aj technický a poradenský servis.

TCFN- Transatlantic Community Foundation Network

V auguste 2002 sa KNP stala členom prestížnej medzinárodnej siete The Transatlantic Community Foundation Network. Členmi siete je cca 40 komunitných nadácií z Európy, USA, Kanady a Mexika. Sieť, založená v r. 2000, pracuje prostredníctvom troch pracovných skupín zameraných na problematiku komunitných nadácií a filantropie. KNP je členom skupiny nazvanej Zlepšovanie prezentácie, ktorá sa zaoberá marketingom a PR aktivitami.

AKNS- Asociácia komunintých nadácií Slovenska

Vo februári 2003 založilo osem slovenských komunitných nadácií Asociáciu komunitných nadácií Slovenska. KNP je jedným zo zakladajúcich členov a v rámci AKNS zodpovedá za komunikáciu so zahraničím.

Poslaním Asociácie komunitných nadácií je reprezentovať komunitné nadácie a obhajovať ich záujmy, fungovať ako partner pri komunikácii s národnými darcami, nadáciami, fondami, spoločnosťami, vládou aj inými mimovládnymi organizáciami. Asociácia svojich členov sieťuje, poskytuje im poradenstvo a aktuálne informácie z domácich aj zahraničných zdrojov.

Benefičný večer KNP 2003

Benefičný večer KNP sa uskutočnil 19. júna 2003 v priestoroch Hotelovej akadémie Prešov. Na BV KNP boli pozvaní darcovia KNP, ktorí KNP podporili v období od mája 2002 do mája 2003.

Na Benefičnom večere 2003 sme ako čestných hostí privítali Michala Kováč, bývalého prezidenta SR, J. E. Francoisa del Marmol, veľvyslanca Belgicka na Slovensku, a Ing. Milana Benča- primátor mesta. Po krátkom kultúrnom programe boli odovzdané ceny šiestim najväčším darcom- právnickým osobám: Poisťovni Generali, a.s. , Slovenskej sporiteľni, a.s. , Poisťovni Ergo, a.s. , a fyzickým osobám Ing. Štefanovi Kužmovi, Jánovi Vysockému, Ing. Radomírovi Jovičovi. Darcovia mali zároveň príležitosť hovoriť o svojom vzťahu k nadácii
a k darcovstvu.
Poisťovňa Generali, a.s. bola ako najväčší darca roka odmenená Putovnou cenou KNP.

Grantové programy KNP 2003

Od svojho založenia podporila KNP viac ako 500 projektov v celkovej sume cca 5 miliónov korún. Projekty, ktoré KNP podporuje, musia spĺňať niekoľko kritérií. Medzi najdôležitejšie patrí dobrovoľnícky charakter realizácie projektu, jeho verejný prospech a spolufinancovanie zo strany žiadateľa.

V r. 2003 otvorila KNP Program pre deti a mládež a nové grantové programy: Program inštitucionálnej podpory a Farebné programy- Modrý, Červený a Zelený.
V r. 2003 podporila KNP 50 projektov celkovou sumou 409 450. - Sk.

Podporené projekty sa priebežne monitorujú prostredníctvom priamej účasti KNP na realizovaných akciách, resp. stretnutí a konzultácií s realizátormi projektov. Po ukončení ich projektov sú všetci grantisti sú povinní doručiť do kancelárie KNP záverečnú správu o realizácii projektu spolu s finančným vyúčtovaním projektu.

Program pre deti a mládež

V tomto programe KNP podporuje projekty organizácií a neformálnych skupín zamerané na osobnostný rast detí, tvorbu partnerského vzťahu medzi deťmi a mládežou a dospelými a vzájomné vzdelávanie a odovzdávanie skúseností medzi rovesníkmi alebo jednotlivými vekovými kategóriami detí a mládeže.
Podporených bolo 22 projektov v celkovej sume 180 000. - Sk.

Program inštitucionálnej podpory neziskových organizácií

Program je určený pre fungujúce neziskové organizácie, ktoré majú ambície fungovať
v budúcnosti. Cieľ programu je podpora dosiahnutia udržateľnosti týchto organizácií prostredníctvom zlepšenia ich vlastnej prezentácie a vzdelávania ich dobrovoľníkov
a pracovníkov.
Podporených bolo 6 projektov v celkovej sume 50 500. - Sk.

Farebné programy
Zelený program
Program je zameraný na ochranu a tvorbu životného prostredia, zlepšovanie podmienok na aktívne trávenie voľného času vonku pre všetky vekové skupiny.
Podporených bolo 12 projektov v celkovej sume 76 900. - Sk

Modrý program
V tomto programe KNP podporuje projekty zamerané na vzdelávanie, osvetu pre zdravie a zdravý životný štýl, sociálne otázky a špeciálne potreby obyvateľov.
Podporené boli 3 projekty v celkovej sume 30 000. - Sk

Červený program
Cieľom tohto programu je podpora voľnočasových aktivít a akcií, amatérskeho športu, kultúry a zábavy, ktoré Prešovčanom skvalitňujú ponuku aktívneho trávenia voľného času.
Podporených bolo 7 projektov v celkovej sume 72 050. - Sk

V decembri udelila Správna rada KNP 10 000. - Sk ako cenu Najlepší projekt roka 2003 pre najoriginálnejší projekt z tých, ktoré KNP podporila počas r. 2003.
Cenu vyhrala Základná umelecká škola s projektom EURO-TOP-ANKA.

Zaujímavé projekty podporené v roku 2003

Projekt EURO-TOP-ANKA
Realizátor projektu: Základná umelecká škola, odbor výtvarný

Cieľom projektu bolo originálnou a kreatívnou formou informovať o problematike vstupu do EÚ prostredníctvom aktivít, do ktorých by sa zapojila verejnosť, najmä deti.
Projekt sa uskutočnil formou maľovania topánok, ktoré symbolicky kráčali do EÚ, a následne formou moderovaného hudobno-kultúrneho podujatia na pešej zóne v centre mesta.

„ Výsledkom nášho projektu bola výtvarná inštalácia Kroky do Európy- pomaľované topánky zviazané navzájom za šnúrky. Do stavby inštalácie boli zapojení nielen žiaci ZUŠ, ale aj okoloidúci, diváci… Ako priestor na komunikáciu bola vytvorená Galéria krokov a odkazov, v ktorej mohol každý vyjadriť svoj názor. “ PaedDr. Ivana Pančáková, Mgr. Viktor Židik- hlavní organizátori projektu

V decembri 2003 získal tento project cenu Najlepší projekt roka 2003- 10 000. - Sk, ktoré ZUŠ použije na svoje ďalšie aktivity s deťmi a mládežou.

Projekt ŽIADAJ VIAC
Realizátor projektu: Občianske združenie RISEN

RISEN je momentálne jediná mimovládna organizácia v našom kraji, ktorej predmetom činnosti je prevencia a poradenstvo v oblasti drogových závislostí. Náplňou práce RISEN je terénna sociálna práca, prevencia a poradenstvo rizikovým skupinám mládeže, užívateľom nealkoholových drog, informovanie odbornej aj laickej verejnosti.

„ V rámci projektu sme okrem terénnej práce na sídliskách- v Prešove zatiaľ nevyskúšanej aktivity- realizovali na stredných školách aj akciu Hrou proti AIDS. Hodnotenie zo strany takmer 150 stredoškolákov, ktorí sa do akcie zapojili, bolo veľmi kladné a aj v budúcnosti by privítali, keby sa primárna prevencia realizovala práve takýmto spôsobom. “ PhDr. Nataša Devečková, riaditeľka RISEN

Projekt ZA JAR BEZ DYMU
Realizátor projektu: Občianske združenie Za Matku Zem

Združenie Za Matku Zem sa venuje prevažne problematike ochrany životného prostredia, mestskej zelene, ale aj problematike ochrany vôd najmä rieky Torysy. Cieľom tohto projektu je riešiť problém každoročného jarného vypaľovania trávy. Ľudia často z nevedomosti, no aj úmyselne, podpaľujú trávniky a suchú trávu s cieľom ich “ obnovenia” . Pritom sa však požiar často rozšíri na okolitú krajinu, poškodzuje ju a hynie pritom množstvo organizmov a produkujú sa skleníkové plyny.

“ Cieľovou skupinou nášho projektu boli najmä tí Prešovčania, ktorí svojím správaním prispievajú k produkcii skleníkových plynov, zápachu a dymu zo spaľovania trávy a rastlinných zvyškov. Chceli sme ich informovať o tom, aké sú dôsledky ich konania nielen v oblasti zákonnej a ekonomickej, no predovšetkým environmentálnej a zdravotnej. ” Daniela Obšasníková, koordinátorka projektu

Najväčší darcovia v roku 2003

V r. 2003 darovala Poisťovňa Generali, a.s. , pobočka Prešov, 60 000 Sk na projekty pre deti a mládež podľa vlastného výberu. Z tohto daru bol podporený napr. projekt sídliskovej protidrogovo orientovej terénnej práce, klubové aktivity niekoľkých organizácií či športové súťaže.

Vďaka výške svojho daru sa stala Darcom roka a na Benefičnom večere KNP 2003 bola ocenená putovnou Cenou darcu roka, ktorú prevzal riaditeľ pobočky Ing. Jaroslav Bánoci.

“ Som veľmi rád, že spoločnosť, v ktorej pracujem a KNP našli spoločné priesečníky svojich záujmov a priorít, kde chceme spolupracovať… Verím, že konkrétne projekty, ktoré sme spolu naštartovali, sú len začiatkom našej budúcej plodnej spolupráce a zároveň k nej pozývam i ďalšie subjekty, ktoré k týmto aktivitám i k obohateniu nášho každodenného života môžu prispieť. ” Ing. Jaroslav Bánoci

V r. 2003 darovala Slovenská sporiteľňa, a.s. 50 000 Sk na projekty zamerané na ochranu a tvorbu životného prostredia a podporu aktívneho trávenia voľného času vonku.

“ Aj touto formou dáva Slovenská sporiteľňa najavo, že ju zaujíma život jej klientov, prostredie, v ktorom žijú, aj perspektívy ich detí. ” Peter Stach, sponzoring

Spoločnosť Kronospan Slovakia darovala rovnakú sumu, 50 000 Sk, na svojpomocnú kultiváciu životného prostredia na sídliskách Sekčov a Šváby.

“ Patríme medzi tých, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné… No bez spolupráce s okolím by sa nám nepodarilo dosiahnuť žiadaný efekt. Spolu s nami sa staňte zodpovednejšími za okolie, v ktorom všetci žijeme, a podporte jeho pozitívne premeny. ” Dušan Šneider, konateľ

KONTAKT:
Komunitná nadácia Prešov
Požiarnická 17
080 01 Prešov
Tel/fax: 051/ 7721 857, 0903 625 678
e-mail: knp@knpresov.sk
www.knpresov.sk
 

Vyberte región